Grisi, Carlotta

traži dalje ...

Grisi, Carlotta, balerina (Vižinada, 25. ili 28. VI.1819 – Saint Jean kraj Ženeve, 20.V.1899). Premda njezin život i umjetnost nisu sustavno istraženi, tvrdi se da se rodila u nekadašnjoj staroj palači obitelji Grimani. U ranom djetinjstvu preselila se u Milano, gdje je pohađala poduke iz pjevanja i baleta. Sa 7 godina nastupila je prvi put u milanskome Teatro alla Scala. Kao čudo od djeteta, diplomirala je s 13 godina, a debitirala u Milanu 1832. Nakon toga započinje s turnejama po Italiji. U Napulju je upoznala koreografa i plesača Julesa Perrota, što je bilo odlučujuće za njezinu daljnju karijeru. Putovali su skupa po Europi, nižući uspjeh za uspjehom. Svojim talentom i ljepotom nadahnula je nastanak jednog od najvažnijih djela baletnoga romantizma, baleta Giselle, nastala prema libretu Théophilea Gautiera. Koreografiju za taj balet napravio je Perrot, a glazbu je skladao Adolphe Adam. Od trenutka kad je nastupila u tome djelu, napisanu upravo po njezinoj mjeri, potvrdila je svoju karizmu božanstvene lirske muze. Balet Giselle svrstao ju je među najsjajnije i najveće baletne zvijezde onoga doba. Nakon nastupa u Giselle slijedile su uspješne kreacije u baletima Péri, Pas de quatre i Esmeralda te nastupi u Londonu, Parizu, Rimu i Petrogradu. Karijeru plesačice napustila je na vrhuncu slave, s 34 godine, a umrla je potpuno zaboravljena od nekadašnjih obožavatelja.

LIT.: Serge Lifar, Carlotta Grisi, Paris 1941; Zbornik međunarodnog muzikološkog skupa »U znaku Carlotte Grisi«, Novigrad 1999.

L. Duraković

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Grisi, Carlotta. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/1074>.