korske klupe

traži dalje ...

korske klupe, drvena sjedala spojena u klupu, u prostoru kora crkve, uzduž zidova s obiju strana srednjega broda. Sastoje se od preklopnih ploča za sjedenje podržavanih konzolama (misericordia), naslona za leđa (dorsale), gornje ukrasne istake u obliku baldahina, pregrada, naslona za ruke i stalka za knjige, a funkcionalni su nastavak supselija (subsellium). Iako se odvojena drvena sjedala s naslonom (formulae, formae) smještena u koru spominju već u IX.st. (Sankt Gallen), sjedenje za vrijeme liturgije bilo je u to doba zabranjeno. Takva se praksa zagovara još u XI.st., no spojena se sjedala (stalli) unatoč tomu spominju u dokumentima. Prvi očuvani primjerci ipak su nešto kasniji (katedrala u Ratzeburgu XII.st., Notre-Dame-de-la-Roche, katedrale u Lausanni, Winchesteru i Splitu iz XIII.st., itd.). – U Istri su osobito vrijedne korske klupe s ljudskim figurama u punoj plastici i visoku reljefu iz Eufrazijeve bazilike u Poreču (1452), danas u crkvi sv. Eleuterija u istom gradu, te biljnim motivima bogato ukrašene klupe iz crkve Blažene Djevice Marije od Milosrđa u Bujama (kraj XVI.st.). Nešto su kasnijega datuma i klupe u župnoj crkvi sv. Jurja u Plominu (XVII.st.), naslona ukrašenih figurama svetaca u malenim nišama. God. 1711. nastale su klupe za crkvu sv. Vida u Grožnjanu, a sred. istoga stoljeća klupe za crkvu sv. Eufemije u Rovinju (G. B. Napolachi) sv. Petra u Šumi, za župne crkve u Gračišću i Brseču te za crkvu sv. Jurja u Buzetu.

LIT.: G. Caprin, Istria nobilissima, II, Trieste 1905; A. Santangelo, Inventario degli oggetti d’arte d’Italia – Provincia di Pola, Roma 1935; V. Ekl, Gotička skulptura u Istri, Zagreb 1982; M. Prelog, Eufrazijeva bazilika u Poreču, Zagreb 1986; M. J. Milohanić, Povijesni hod crkve Majke Milosrđa, u: Acta Bullearum, Buje 1999.

S. Mustač

ilustracija
KORSKE KLUPE, Rovinj, crkva sv. Eufemije

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

korske klupe. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/1424>.