azbestoza

traži dalje ...

azbestoza (novolat. asbestosis), pneumokonioza izazvana udisanjem mineralne azbestne prašine. Ugl. se pojavljuje među radnicima u rudnicima i preradbi azbesta. Azbest je sastavljen od vlaknastih minerala, a po sastavu i kristalnim oblicima može biti serpentinski, kojemu je gl. sastojak krizotil, i amfibolski, kojemu su sastojci amozit, antofilit i krokcidolit, poznati kao karcinogeni. Budući da je jeftin, otporan na toplinu (vatrootporan) i trenje, bio je u širokoj upotrebi u industriji. Tako se 1960-ih u brodogradilištu Uljanik u Puli počeo upotrebljavati amfibolski azbest tipa Marinite, Navilite i Tombomarine (uvezen iz Velike Britanije), kojega je prašina dokazano fibrinogena, sklerogena i karcinogena. Tijekom 1981. i 1984. u skupini od 495 pacijenata iz Pule, izloženih u poslu azbestnoj prašini (brodostolari, brodoizolatori, brodski električari, brodotesari i dr. koji, doduše, nisu pokazivali neke značajne kliničke simptome bolesti osim umora), kod 85 radnika (16,7%) otkrivena je patologija azbestoze. Kod tih bolesnika pronađene su patološke promjene na parijetalnoj pleuri (poplućnici) u njih 74 (84%), a u plućnom parenhimu (tkivu) u 58 (68,2%), a kod petorice se razvio rak bronha.

LIT.: D. Poretti, Radiološka dijagnostika plućne i pleuralne azbestoze kod radnika u brodogradilištu »Uljanik«, u: Zbornik zdravstva Istre, Pula 1987; P. Cukon, J. Homadovski i M. Glavaš, Azbestoza (prikaz bolesnika), ibid.

I. Rudelić

 

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

azbestoza. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/146>.