Kuje

traži dalje ...

Kuje, uvala na jugoist. obali Istre, 1,5km jugoistočno od Ližnjana. Pogodna je lučica za privez ribarskih brodica okolnoga stanovništva (Ližnjana i Šišana) te manjih jahta, zaklonjena od svih vjetrova osim sjeveroistočnih. Ponad sjev. obale zaljeva na ostatcima rimske ladanjske vile nalazi se crkvica sv. Marije od Kuj. Naseljenost u rim. doba dokazuju arheol. nalazi građevina i natpisa, po kojima se može zaključiti da je to područje neko vrijeme bilo dio carskih posjeda (I.st.). Arheol. istraživanja prilikom obnove crkvice (1995) pokazala su postojanje ant. objekta, na kojem je u V.st. izgrađena crkvica ukrašena podnim mozaicima. Toponim se spominje 1197. kao Cuvae, a 1452. spominje se crkvica S. Thoma de Cuve. Zavjetna pomoračka crkvica sv. Marije podignuta je poč. XVIII.st. Projekt prezentacije arheol. nalaza izradio je arhitekt Anton Percan.

LIT.: Ž. Ujčić, Arheološko nalazište u crkvi majke Božje od Kuj, u: Crkva majke Božje od Kuj i prijedlog uređenja (Katalog) AMI, 51, Pula s. a.

R. Matijašić

ilustracija
KUJE, podni mozaici u crkvici sv. Marije

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Kuje. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/1490>.