Londonski memorandum (Memorandum o suglasnosti između vlada Italije, Ujedinjenoga Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Jugoslavije o Slobodnom Teritoriju Trsta)

traži dalje ...

Londonski memorandum (Memorandum o suglasnosti između vlada Italije, Ujedinjenoga Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Jugoslavije o Slobodnom Teritoriju Trsta), ugovor o granici i međudržavnim odnosima između Jugoslavije i Italije potpisan u Londonu 5.X.1954. Nastao je nakon → Tršćanske krize i razriješio pitanje spornoga područja → Slobodnog Teritorija Trsta (STT). Memorandumom je ukinuta saveznička voj. uprava u STT-u, što je značilo da civilnu upravu u Zoni A preuzima Italija, a u Zoni B Jugoslavija. L. m. predvidio je jednakost u postupku prema nacionalnim manjinama, poštovanje njihovih nac. prava i načela ravnopravnosti. Dogovoreno je uspostavljanje slobodne luke u Trstu i režima malograničnoga prometa, otvaranje konzularnih predstavništava u Trstu i Kopru, potvrđeno pravo na povratak stanovništva i zabranjene sve sankcije zbog prijašnjih aktivnosti oko tršćanskoga pitanja. Francuska, Velika Britanija i SAD prihvatile su Memorandum i u svojim izjavama označile to rješenje konačnim. Međutim, Italija to rješenje nije dala na ratifikaciju parlamentu i nije ga držala konačnim. Narodna skupština FNRJ ratificirala je Memorandum. Problem pograničnih odnosa između Jugoslavije i Italije, odn. mjesta koja su pripala Sloveniji, a bila su dio Zone A, riješio se tek → Osimskim sporazumima.

LIT.: D. Šepić, Jadransko pitanje 1915–1954, Istra, 1975, 1–2, 3.

D. Dukovski, R.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Londonski memorandum (Memorandum o suglasnosti između vlada Italije, Ujedinjenoga Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Jugoslavije o Slobodnom Teritoriju Trsta). Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/1563>.