Małecki, Mieczysław Bronisław

traži dalje ...

Małecki, Mieczysław Bronisław, dijalektolog (Mielec, Poljska, 1903 – Kłodzko, 1946). Na Jagiełłońskom sveučilištu 1923–27. studirao je poljsku i slavenske književnosti i romanistiku. U sklopu razmjene s Jugoslavijom, 1927–29. obavljao je različita dijalektološka istraživanja u Hrvatskoj na kojima se temelji njegova doktorska disertacija Cakawizm i mazurzenie (1927), što ju je Poljska akademija znanosti objavila pod izmijenjenim naslovom Cakawizm z uwzględnieniem zjawisk podobnych. Istraživanja istarskih ikavsko-ekavskih, cakavskih i ćićkih govora te prvu njihovu klasifikaciju i opis objelodanila mu je 1930. Poljska akademija znanosti pod naslovom Przegląd słowiańskich gwar Istrji. God. 1929–35. bio je viši asistent na Studiju slavenskoga jezikoslovlja (Seminarium Językoznawstwa Słowiańskiego), zatim suradnik Povjerenstva za jezik Poljske akademije znanosti. Također je 1932–33. proučavao makedonske dijalekte u Grčkoj, 1933–34. provodio filološka istraživanja u Jugoslaviji, a 1934. u Rumunjskoj. God. 1935–37. bio je višim asistentom na Studiju za poredbenu gramatiku, potom izvanrednim profesorom za južnosl. filologiju. Zajedno s profesorima Jagiełłońskoga sveučilišta 1941. uhićen je i prebačen u koncentracijski logor Sachsenhausen, potom u Dachau. Tijekom rata surađivao je u radu tajnoga Jagiełłońskoga sveučilišta i prikupljao materijal za rječnik njem. posuđenica u poljskom jeziku. Od 1945. bio je profesorom na Jagiełłońskome sveučilištu na novoosnovanoj Katedri za slavensku dijalektologiju te članom Akademije. Pokrenuo je Biblioteku slavenskoga studija. Uz mnogobrojne radove o poljskoj i slav. dijalektologiji i povijesti jezika, o istar. govorima također je objavio radove: Naseljavanje Slavena u Istri u svjetlu lingvističkih istraživanja (izlaganje na I. međunarodnom kongresu slavista u Pragu, 1929); Govor Ćića i njihovo podrijetlo; Praslavenski /ĕ/ u ikavsko-ekavskim dijalektima srednje Istre; O podjeli govora Krka.

Na slov. području razlikovao je dva govora: jugozapadni pomjanski, koji je u razvitku monoftonga srodniji hrv. istarskim govorima, i sjeveroist. dekanski govor, koji je u razvoju diftonga i samoglasničke redukcije čisto slovenski.

LIT.: M. Małecki, Slavenski govori u Istri, Jadranski kalendar, Zagreb 1935; J. Rusek, Život i djelo Mieczysława Małeckoga, Riječ, 2002, 1.

L. Pliško, R. Cossutta

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Małecki, Mieczysław Bronisław. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/1628>.