poljoprivredno školstvo

traži dalje ...

poljoprivredno školstvo. God. 1863. Istarski je sabor prvi put raspravljao o potrebi poljoprivrednog prosvjećivanja. Zbog teških uvjeta u poljoprivredi i velike nepismenosti među seoskim stanovništvom tražili su se načini poboljšanja stanja. Osnovani su odbori za pokretanje poljop. škole koji su, prema uzoru na poljop. školu u Klosterneuburgu u Austriji, željeli utemeljiti sličnu školu u Poreču. Inzistiralo se na tom da predavanja budu na hrv. jeziku. God. 1871. Istarski sabor je donirao 100000 forinta za osnivanje središnje pokrajinske škole »po uzoru na najbolje slične škole u srednjoj Europi«. Odlukom Sabora 5. IX. 1874. osnovana je Pokrajinska vinarsko-voćarska stanica sa sjedištem u Poreču (→ Institut za poljoprivredu i turizam Poreč), s ciljem da u njoj djeluje praktična poljoprivredna škola. Stanica je započela s radom u travnju 1875. U njoj su se rješavali aktualni problemi istar. poljoprivrede i provodila izobrazba seoskoga stanovništva. Najveći dio poljop. površina stanice bio je zasađen vinovom lozom i voćnjacima te loznim sadnicama, a osnovana je i kolekcija domaćih i stranih sorata vinove loze. U stanici je bio vinski podrum u kojem su se istraživali najpogodniji načini preradbe grožđa te utvrđivala kvaliteta raznovrsnih vina. Zbog prijašnjega maloga kapaciteta, izgrađen je 1882. u prizemlju zgrade Sabora novi podrum koji je bio u uporabi do 1981. U njegovu laboratoriju rađene su analize te davani besplatni stručni savjeti proizvođačima. U stanici je bila osnovana i izložba strojeva i poljop. opreme koja je seljacima omogućivala uvid u nove tehnologije te služila kao ogled napredne poljop. proizvodnje. God. 1877. osnovan je pomoćni »pomološki vrt« u Pazinu. Novo je poljop. zemljište trebalo poslužiti komparativnim studijama u voćarstvu i vinogradarstvu zbog klimatskih razlika u odnosu na zemljišta u Poreču. Upute o održavanju imanja davala je stanica u Poreču. Kada je 1881. prvi put otkrivena peronospora, nova zarazna bolest vinove loze, stanica je započela edukaciju poljoprivrednika i tiskanje popularne literature o toj temi. U skladu s odlukom Sabora iz 1874., nekoliko godina nakon osnivanja stanice u njezinu je sklopu počela raditi prva poljop. škola u Istri (→ Poljoprivredna škola u Poreču). C. Hugues, ravnatelj stanice od 1882., pokrenuo je 8. II. 1883. rad Škole za praktično vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo. Uz odobrenje bečke vlade 1905. osnovana je → Poljoprivredna škola u Pazinu, koja je prestala raditi 1963. Tijekom 1970-ih u Višnjanu su osnivana narodna učilišta za obrazovanje poljoprivrednih radnika. Nakon četrdesetogodišnje stanke 2001. ponovno je otvoren Poljoprivredni odjel Veleučilišta u Rijeci, koji tijekom dvoipolgodišnjega školovanja obrazuje inženjere vinarsko-vinogradarskoga smjera.

LIT.: D. Orlić, 110 godina Poljoprivredne škole Poreč, Poreč 1985; A. S. Ilak Peršurić, J. Šehanović, Đ. Peršurić, The influences of scientific and educational institutions on agricultural development, u: Seljačka obiteljska gospodarstva u Istri (zbornik radova), Poreč 1999; M. Legović, Uzroci zaostajanja poljoprivrede Istre, Poreč 2000.

A. Ilak Peršurić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

poljoprivredno školstvo. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/2145>.