Prva istarska brigada »Vladimir Gortan«

traži dalje ...

Prva istarska brigada »Vladimir Gortan«, brigada ustrojena Naredbom Operativnoga štaba za Istru od 10.IV.1944. i postrojena na Učki nakon Prve Oblasne konferencije USAOH-a za Istru 1.IV.1944. Činila su je 3 bataljuna, desetina za vezu i prateća četa, a imala je 683 borca. U sastav brigade ušao je i tal. bataljun »Pino Budicin« kao njezin IV.bataljun »Pino Budicin«. Djelovala je na teritoriju cijele Istre. Svojim napadima na neprijateljske snage i komunikacije, uništenjem garnizona u Lupoglavu 4.IV., Pićnu i Gračišću 11.VI., Šumberu 13.VI. i Sv. Nedjelji 13.VI. te djelovanjem na području Labinštine u kolovozu 1944. proširila je oslobođeni teritorij. Njezine su akcije djelovale mobilizatorski na stvaranje novih istar. partiz. postrojba. Na temelju odluke o izvlačenju partiz. postrojba iz Istre prešla je u noći 23/24.VIII.1944. prugu Rijeka–Trst i s osnivanjem 43. divizije NOVJ-a ušla u njezin sastav kao I. brigada. Operativno je djelovala kao cjelina ili po bataljunima na području Gorskoga kotara, Istre, Slovenskoga primorja i Korduna, a u završnim operacijama za oslobođenje, u neprijateljskoj pozadini na području Senj–Ogulin–Generalski Stol, te na pravcu Bosiljevo–Gomirje. Na poč. travnja 1945. izbila je na prostor Delnice–Lokve. Prema Istri krenula je 25.IV. iz Čabarske Police pravcem Ilirska Bistrica–Podgrad. U noći 29/30.IV. uništila je njem. garnizon u Mrakovščini te krenula prema Kozini, a 6.V. predao joj se i garnizon u Pazinu. Njezine su postrojbe 8.V.1945. svečano ušle u Pulu. Promidžbeni odjel brigade te Kulturno-prosvjetni odbori bataljuna, četa i vodova razvili su intenzivnu kulturno-prosvj. djelatnost: održavali su tečajeve opismenjavanja te izdavali džepne i zidne novine. Brigada je odlikovana Ordenom narodnoga oslobođenja, a tal. bataljun »Pino Budicin« Ordenom zasluga za narod I. reda.

LIT.: I. Brozina-Slovan, Put Prve istarske brigade »Vladimir Gortan«, Pula 1959; D. Ribarić, Borbeni put 43. istarske divizije, Zagreb 1969.

D. Mandić

ilustracija
PRVA ISTARSKA BRIGADA »VLADIMIR GORTAN«, ulazak u Pulu, na slici tal. bataljun »Pino Budicin«

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Prva istarska brigada »Vladimir Gortan«. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/2251>.