Ptašinski, Josip (Josef)

traži dalje ...

Ptašinski, Josip (Josef), svećenik i etnolog (Krasno, Češka, 1863 – ?). Završivši bogosloviju zaredio se u Gorici 1887. Nije poznato gdje je počeo raditi, a za sebe je naveo da je svećenik i žurnalist te da je sa zapisima o nar. životu započeo 1888. U Istru je došao 1892. za župnika u Sveti Ivan od Šterne, a u Muntrilj je prešao 1906. Nakon I. svj. rata postao je župnikom u Clevelandu (SAD). Kao i većina svećenika u Istri, nastojao je oko prosvjećivanja seoskoga slav. stanovništva. Također je bilježio podatke o seoskom životu, gospodarstvu, nošnjama, običajima i ostalim oblicima nar. stvaralaštva. U listu Naša sloga (1890., 11–13) objavio je proglas Sačuvajmo narodno blago, ističući potrebu očuvanja nar. identiteta pred prodorom modernizacije, zbog koje narod odbacuje svoje nošnje i prihvaća tuđinski utjecaj. Naglašavajući potrebu i svrhu etnogr. rada sastavio je kratke i vrlo sadržajne upute za prikupljanje etnogr. i folk. građe, u kojima je obuhvatio svakodnevni život, priče, pjesme, ples, nar. medicinu, mitologiju, nar. pravo i niz pojava iz društv. života. Napisao je i Proglas za utemeljenje Narodnog muzeja za Istru te počeo prikupljati predmete koji bi činili zbirku etnogr. muzeja (prvog u Hrvatskoj). No, hrv. stanovništvo Istre nije se odazvalo njegovu pozivu, pa zamisao o osnivanju etnogr. muzeja, u doba kada su mogli prikupiti iznimno vrijedne predmete i dokaze vrijednosti tradicijske kulture Istre, nije bila realizirana. Nakon odlaska iz Istre u Cleveland pisao je Matku Laginji i predlagao JAZU objavljivanje knjige o nar. životu. Međutim, rukopis s etnografskim prikazom Istre, u kojem su sadržane mnoge fotografije, tekstovi i notni zapisi pjesama te mnogi tekstovi o nar. životu nikada nije bio objavljen, a i danas se čuva u HAZU pod signaturom SZ 111, ali su neki njegovi dijelovi zagubljeni.

LIT.: J. Milićević, Etnografski rad Josipa Ptašinskog, Istarska Danica 1993, Pazin 1992; I. Bartolić, Češki i moravski svećenici u Istri od 1890. do 1930., Pazinski memorijal, 1995, 23/24; J. Milićević, Istarski svećenici i etnografija, ibid.

L. Šešo

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Ptašinski, Josip (Josef). Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/2257>.