Società musicale polese (Pulsko glazbeno društvo)

traži dalje ...

Società musicale polese (Pulsko glazbeno društvo), glazb. društvo utemeljeno 1899. radi osnutka glazb. škole i škole pjevanja, organizacije koncerata, svečanosti i sl. Financiralo se članarinama i subvencijama, a članovi su bili grad. glazbenici i ljubitelji glazbe različitih zanimanja i razina izobrazbe. Unutar društva utemeljena je Banda cittadina (gradska glazba), sastavljena od četrdesetak glazbenika, koji su od 1905. održavali javne koncerte nedjeljom i blagdanima na pulskom Forumu. Izvodila je koračnice, uvertire i popularne arije iz opera tal. i njem. autora te djela iz opusa pulskih skladatelja Alfreda Martinza, Nicola Bucavetza, Antonija i Giulija Smareglie, Leonea Volpisa, Rosarija Iustolinija. Od 1911. pod okriljem toga društva nalazi se i orkestralno društvo → Società orchestrale polese, a ukinuto je 1916. iz polit. razloga, zbog navodnoga manifestiranja protudržavnih tendencija. Ponovno je kratko djelovalo 1920-ih.

LIT.: I. Carlin Gortan, Pulska glazbena društva, Drugi zbornik međunarodnog muzikološkog skupa »Iz istarske glazbene riznice«, Grožnjan 2000.

L. Duraković

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Società musicale polese (Pulsko glazbeno društvo). Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/2538>.