Susret s baštinom Lupoglavštine i Boljunštine

traži dalje ...

Susret s baštinom Lupoglavštine i Boljunštine, znan. skup koji se održava jednom godišnje od osnutka općine Lupoglav 1994. kao dio općinskog programa razvoja kulture. Prvi skup, pod nazivom Večer povijesti, običaja i poezije, održan je 26. XI. 1994; od tada se skupovi održavaju svake godine u kasnu jesen i povezuju s blagdanom sv. Katarine, a od 1998. imaju sadašnji naziv. Sudionici obrađuju teme pov. i kult. baštine Lupoglavštine i Boljunštine, sjeveroist. područja Istre vezanoga za Ćićariju, kao povijesnoga graničnoga prostora.

Teme pov. istraživanja bile su prošlost kaštela Lupoglav, gospodarsko stanje gospoštije Lupoglav prema Urbaru 1523., pobuna lupoglavskih podložnika 1574., arhitektonski elementi boljunskoga kaštela dobro očuvanoga u izvornom obliku, novi prilozi za poznavanje Boljuna i Vranje XVII– XIX.st., arhivska građa, posebno matične knjige i knjige bratovštine, glagoljica kao pismo i uporaba narodnog jezika u crkvi, crkve i njihova oprema, likovne umjetnine, stanovništvo itd.

Obrađivane su teme iz područja jezikoslovlja o govoru naselja te o: Krajevcima (→ Kraljevci) i Bazgonima na Lupoglavštini i Roštini; zatim teme iz područja predajne kulture te biografije ljudi zaslužnih za očuvanje baštine (među njima Fran Novljanin). Radovi pripremljeni za skupove tiskaju se u Zborniku Općine Lupoglav, koji izlazi u Pazinu od 1997., dvogodišnje.

B. Jakovljević

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Susret s baštinom Lupoglavštine i Boljunštine. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 16.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/2618>.