Biasoletto, Bartolomeo

traži dalje ...

Biasoletto, Bartolomeo, ljekarnik, botaničar i prirodoslovac (Vodnjan, 24.IV.1793 – Trst, 17.I.1858). Školovao se u Vodnjanu, Krku i Beču. Radio je kao ljekarnik u Vodnjanu, Rijeci, Trstu i gornjoaustr. gradu Welsu. Nakon smrti dotadašnjega vlasnika, preuzeo je tršćansku ljekarnu Orso Nero, koja je postala središtem njegove djelatnosti i prirodoslovnih istraživanja. U početku se zanimao i za zoologiju i mineralogiju, a potpuno se usmjerio prema botanici nakon susreta s njem. botaničarima iz Regensburga u Trstu. Surađivao je s nizom istaknutih njem. i engleskih te istarskih i dalmatinskih znanstvenika i botaničara s kojima je izmjenjivao spoznaje i bilje. Istražujući biljni svijet, obilazio je Istru, Furlaniju, Kvarner, Dalmaciju i Kranjsku. S M. de Tommasinijem bio je vodič saskom kralju Friedrichu Augustu II. za njegova posjeta istočnom Jadranu 1838. i 1845. U Trstu je pokrenuo utemeljenje farmaceutskoga društva, a 1825. osnovao botanički vrt. Uključio se u borbu protiv kolere koja je 1840-ih harala gradom i usmrtila mu ženu i kćer. Svojim je radom znatno pridonio boljem poznavanju biljnoga svijeta, osobito dinarskoga područja, koje je tada bilo predmetom intenzivnih istraživanja. U znak priznanja bio je izabran za člana niza društava i ustanova – Botaničke akademije iz Regensburga, Hortikulturne akademije iz Beča i dr. Botaničari su njegovim imenom nazvali više biljnih vrsta i rodova (Trifolium biasoletti, Artemisia biasolettiana, Juniperus biasoletti i dr.), no budući da nazivi nisu bili valjano utvrđeni, nijedan nije opstao. Objavljivao je u časopisima Flora ratisbonensis, Isis i Linnaea te u zborniku Atti della I riunione di Scienziati italiani. Djela: Relazione del viaggio fatto nella primavera del 1838 dalla Maesta del Re Federico Augusto di Sassonia nell’Istria, Dalmazia e Monte Negro (1841), Escursioni botaniche sullo Schneeberg (Monte Nevoso) nella Carniola (1846). Njegov rad ugrađen je u više florističkih djela dr. autora. U Vodnjanu je 1997. održan znanstveni skup posvećen njegovu životu i radu.

LIT.: I. Šugar, Bartolomeo Biasoletto. Prigodom dvjestote obljetnice rođenja (Vodnjan 1793 – Trst 1858), Istarska danica, 1993.

I. Šugar

ilustracija
Bartolomeo BIASOLETTO

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Biasoletto, Bartolomeo. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/283>.