Vergerio, Giovan Battista

traži dalje ...

Vergerio, Giovan Battista (latin. Vergerius, Joannes Baptista), pulski biskup (Kopar, oko 1492 – Pula, VI.1548). Brat → Pietra Paola Vergerija ml. i Aurelija, u čijoj je pratnji ušao u službu pape Klementa VII. Za pulskoga biskupa bio je izabran 15.I. 1532., zahvaljujući i zaslugama Aurelija, koji je iste godine umro. U skladu s pojačanom vjerskom osjetljivosti, koja se tada širila, premda je i sam imao jednu kćer, započeo je reformu svojega klera. Na sinodu 1536. iskazao je neslaganje s konkubinatom, koji je bio raširen među svećenstvom. Istodobno se borio za reformu samostana sv. Teodora u Puli. Redovnice su se požalile mlet. vlastima, optužujući ga zbog djelovanja za osobne ciljeve, gramzivosti i favoriziranja jedne svoje štićenice, a istraga provedena nakon četrdeset godina pokazala je točnost tih optužaba. Financijski je pomagao bratu Pietru Paolu, koparskom biskupu u razdoblju kad je bio u teškoćama. Jedan vodnjanski kanonik svjedočio je 1548. o njegovu suglasju s idejama → B. Lupetine. Brat Pietro Paolo ml. kao nuncij imenovao ga je apostolskim palatinskim knezom, pronašavši u njemu istomišljenika u težnjama za dubokom reformom Crkve. Za života je uspio izbjeći izlaganje napadima i prijavama, te ga je brat pokopao u koparskoj katedrali, a njegove je kosti poslije oskvrnuo biskup A. Elio. Brat mu je posmrtno objavio djelo Espositione et parafrasi sopra il salmo CXIX (Basel, 1550).

LIT.: A. Pitassio, Diffusione e tramonto della Riforma in Istria, La diocesi di Pola nel ’500, Annali della Facoltà di scienze politiche dell’Università di Perugia, 1968–70, 10; W. Van Gulik, i C. Eubel (priređivači), Saeculum XVI ab anno 1503. complectens, u: Hierarchia catholica medii et recentioris aevi, III, Monasterii 1910.

G. Paolin

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Vergerio, Giovan Battista. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/2931>.