Zbor svećenika sv. Pavla

traži dalje ...

Zbor svećenika sv. Pavla, staleška organizacija slov. i hrv. svećenstva u Primorskoj, ustanovljena 1899., te obnovljena 1920. sa sjedištem u Gorici nakon što je njezina djelatnost za I. svj. rata potpuno zamrla. Službeno mu je glasilo bilo Zbornik svečenikov svetega Pavla, mjesečnik na slov. jeziku koji je izlazio do 1928. U suradnji s polit. društvom Edinost, zbor je pokrenuo i organizirao velik dio slov. i hrv. stanovništva u Julijskoj Veneciji. Na poč. 1930-ih prešao u tajno djelovanje izrazito narodnjačkoga, antifašističkoga značaja. Svrha njegova rada bilo je priključenje Julijske Venecije Kraljevini Jugoslaviji, od koje je dobivao trajnu financ. potporu u prilično velikim godišnjim iznosima (iz tajnoga fonda pri ministarstvu vanjskih poslova dodjeljivanih na temelju iscrpnih godišnjih proračuna što su ih sastavljali E. Besednjak i B. Milanović). God. 1936. u njemu je bilo učlanjeno 276 slov. i hrv. svećenika. No, u II.svj. ratu to se svećenstvo počelo razmimoilaziti zbog odnosa prema Osvobodilnoj fronti u kojoj su vodeću ulogu imali komunisti. Na kraju rata primorsko je svećenstvo nastupilo jedinstveno i poduprlo zahtjev za priključenje Jugoslaviji.

LIT.: D. Legiša, Impegno politico dei cattolici sloveni di Trieste e Gorizia (1930–83). Cattolici e questione slovena in provincia di Udine, Cras di Pulfero 1984; E. Pelikan, Tajno delovanje primorske duhovščine pod fašizmom, Ljubljana 2002.

E. Pelikan

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Zbor svećenika sv. Pavla. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 16.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/3082>.