Jeronim, sv.

traži dalje ...

Jeronim, sv. (lat. Sophronius Eusebius Hieronymus), crkv. otac i naučitelj (Stridon, oko 340 – Betlehem, 30.IX.420). Sam je za sebe napisao da je rođen u gradu koji je bio na tromeđi »Italije, Dalmacije i Panonije«. Stridon su različiti autori smještali u Bosnu (Grahovo), Međimurje (Štrigova), u Istru (Zrenj, tal. Stridone) i drugdje, ali najizvjesnijim izgleda smještaj u Starad na cesti Rijeka–Trst na sjev. granici Istre, kraju koji je predstavljao tromeđu triju antičkih pokrajina. Studirao je u Rimu, gdje je kršten 366. Prvi je put na Istok otputovao 372. Vratio se u Rim i bio tajnik pape Damaza I. te duhovni vođa skupine rim. plemkinja. Nakon smrti pape Damaza bio je prisiljen napustiti Rim i preseliti se u Betlehem. Ondje je proveo ostatak života, studirao, prevodio i komentirao biblijske knjige i pisao mnogobrojne poslanice svojim prijateljima. Glagoljaši ga od XII.st. drže tvorcem glagoljice i prevoditeljem Svetoga pisma na slav. jezik te za njega pišu da je on »dika i poštenje, slava i svitlost, kruna hrvackoga jezika«. Glagoljaši su rano preveli njegov životopis, a među prvim je hrv. tiskanim knjigama u Senju Tranzit sv. Jeronima (1508), legendarni životopis i zbirka njegovih čudesa. Da je glagoljica Jeronimovo pismo, bilo je prihvaćeno i u zap. tradiciji, te se ono nazivalo littera Hieronymiana. Njegov je kult raširen i ukorijenjen u cijeloj našoj domovini, posebice u Istri. Tu mu je posvećeno više crkava ili oltara: Hum, Vižinada, Zrenj, Peroj, Nova Vas Porečka, Kavran, Valica kod Savudrije.

LIT.: M. Suić, Hijeronim Stridonjanin – građanin Tarsatike, u: Rad JAZU, 426, Zagreb 1986; J. Bratulić (priređivač), Sveti Jeronim, Izabrane poslanice, Split 1990.

J. Bratulić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Jeronim, sv.. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/3173>.