Albert od Velikog Miholjca i Ungvara (Albert de Ungh, Albert de Nagy Mihaly)

traži dalje ...

Albert od Velikog Miholjca i Ungvara (Albert de Ungh, Albert de Nagy Mihaly), vranski prior, hrvatsko-dalmatinski ban (Tibava, Ungvarska, odn. Uška županija, oko 1380 – ?, oko 1434). Velikaš iz ug. obitelji Kaplyona. Pristaša kralja Žigmunda Luksemburgovca u polit. borbama oko hrv.-ug. prijestolja, sudjelovao je na njegovoj strani i u vojnama u Hrvatskoj, Bosni, Erdelju. U kraljevim sukobima s Mlečanima predvodio je 1411. odred vojske koja je ratovala pod zapovjedništvom Firentinca Pippa de Ozora u Istri, Furlaniji i Lombardiji. U Istri je vojska opsjedala utvrđene gradove pod mlet. upravom (Pulu, Poreč i dr.) te s promjenljivim uspjehom prošla poluotokom, zauzela Buje, Milje, Oprtalj i dr. Pri tome su gradovi, podgrađa i sela uvelike stradali od pustošenja obiju zaraćenih strana. Hrv.-dalm. banom imenovan je 1419 (nakon Ivana II. Albena) i od tada sudjeluje u ratu kojim je Žigmund (1418–20) htio onemogućiti mlet. širenje u Dalmaciji; osobito je pomagao u obrani Trogira. Ne zna se kada je stupio u Red hospitalaca sv. Ivana, ali kako se 1414. spominje u Žigmundovoj pratnji na crkv. saboru u Konstancu, potom i na popisu saborskih prelata, drži se da je već te godine imenovan vranskim priorom; na toj su ga časti potvrdili 1417. i veliki meštar hospitalaca Filiberto i sam Žigmund. Idućih se godina spominje u različitim listinama, no kao ban do 1426., a kao prior do 1429.

LIT.: V. Klaić, Povijest Hrvata od najstarijih vremena do svršetka XIX.st., 3, Zagreb 1972; D. Alberi, Istria, storia, arte, cultura, Trieste 1997.

Đ. Križman-Zorić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Albert od Velikog Miholjca i Ungvara (Albert de Ungh, Albert de Nagy Mihaly). Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/36>.