Brežac

traži dalje ...

Brežac, arheol. lokalitet, 1km sjeveroistočno od Buzeta. Potkraj XIX.st. pronađen je grobni inventar konjaničkoga groba iz doba seobe naroda, koji se po karakteru predmeta pripisuje → Langobardima. Predmete je A. Puschi otkupio 1898. za tršćanski Museo Civico di Storia ed Arte, gdje se i danas nalaze. Analizirao ih je i odredio B. Marušić, opisavši tridesetak predmeta (oružje, brončane i željezne kopče, okove i jezičke remena, perle) koje je potom prepoznao kao ostatke konjaničkoga groba jednog langobardskog ratnika. Od oružja su pronađena dva željezna mača, bojni nož i desetak strjelica. Analiza analogija predmeta s poznatim langobardskim nekropolama u Furlaniji, Njemačkoj i Italiji pokazala je da se, sukladno i povijesnim izvorima langobardske nazočnosti u tim krajevima, grob mora datirati potkraj VI. i početkom VII.st.

LIT.: B. Marušić, Langobardski i staroslavenski grobovi na Brešcu i kod Malih vrata ispod Buzeta u Istri, Arheološki radovi i rasprave, 1962, 2.

R. Matijašić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Brežac. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/380>.