Butoniga

traži dalje ...

Butoniga, naselje i skup zaselaka (Bašići, Tončići) sjeverno od Pazina (45°16′N; 13°57′E); 88st. (2001). Nalazi se uz cestu Pazin–Kršikla, u općini Pazin. Stanovnici se bave poljodjelstvom. Područje je bilo feud pićanskoga biskupa, dio Pazinske knežije, a u Urbaru 1498. javlja se pod imenom Woltenegg. Padine prema dolini rječice Butonige bile su poznate po šumama. Jednobrodna grobljanska crkvica Sv. križa ima polukružnu apsidu i zvonik na preslicu. To je romaničko zdanje, u kojem su zidne slike s kraja XIV.st. U apsidi su prikazani Maiestas Domini i dvanaest apostola, a na zidovima su bili prizori iz Kristova života, nekoliko svetaca i didaktičan prikaz smrti kao kosca. Od njih su očuvani samo malobrojni ulomci. Djelo je pučkoga slikara, koji se još služi romaničkim nasljeđem u repertoaru bordura i ikonografiji, ali uvodi i nove, gotičke motive.

LIT.: B. Fučić, Butoniga, Bulletin JAZU, 1960, 2–3; isti, Istarske freske, Zagreb 1963; I. Perčić, J. Nešković, M. Medić, Konzervatorski radovi na kapeli Sv. Križa u Butonigi, Zbornik zaštite spomenika kulture, Beograd 1960.

Ž. Bistrović

ilustracija
BUTONIGA – 1. freske u apsidi crkve Sv. križa;
ilustracija
BUTONIGA – 2. snimka jezera;
ilustracija
BUTONIGA – 3. brana na jezeru;
ilustracija
BUTONIGA – 4. utok Butonige u Mirnu

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Butoniga. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/441>.