Cerovac, Slavomir

traži dalje ...

Cerovac, Slavomir (pseud. Miro Blažinčić), gospodarstvenik, antifašist (Sveti Ivan kraj Buzeta, 20.X.1902 – Opatija, 10.IV.1979). Bavio se različitim gosp. djelatnostima. Za tal. okupacije Istre uključio se u → TIGR, te među prvim Buzećanima pristupio NOP-u. Fašisti su ga uhitili i odveli u tršćanski zatvor Coroneo, odatle u logor Bari, iz kojega bježi nakon kapitulacije Italije. Sudjelovao je u organizaciji prekomorskih brigada NOV-a. Neko je vrijeme boravio na otoku Visu, gdje se razbolio te se vratio u Bari. Do kraja rata organizirao je prihvat Istrana koji su se prijavljivali u prekomorske brigade. Nakon rata vratio se kući, gdje je među ostalim obavljao i dužnost direktora buzetskoga vodovoda. Oklevetan, postaje polit. žrtvom te više od godinu dana provodi na odsluženju kazne na Golom otoku. Jedan je od utemeljitelja Zavičajnoga muzeja u Buzetu (1961), za koji je tijekom vremena prikupio više od 1000 etnografskih predmeta; njegovom se zaslugom muzej proširuje prostorom u kojem se prikazuju stari buzetski obrti. U Buzetskom zborniku objavio je Prilog za proučavanje etnografije (1977., 2) i Ciglane na području općine Buzet (1978., 3); s Božom Jakovljevićem objavio je Vodič kroz Buzet i Zavičajni muzej (1971).

LIT.: Božo Jakovljević, Biografski leksikon Buzeštine i općine Lanišće, Pula 1996; D. Cerovac i S. Nikolić, Životni put Slavomira Cerovca –Mira Blažinčića, Buzet 2003.

B. Jakovljević

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Cerovac, Slavomir. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/515>.