De Ville, Antoine

traži dalje ...

De Ville, Antoine, voj. inženjer i graditelj utvrda (Toulouse, 1592 – ?, 1674). U početku stručnjak za mine i sudionik u ratovima, poslije se specijalizirao za voj. arhitekturu. Bio je u službi franc. dvora, savojskoga vojvode i Mletačke Republike. Kao povjerljiva ličnost kardinala Richelieua brzo je napredovao i postigao visoke činove. Izradio je nacrte i 1630–32. započeo gradnju puljske mlet. utvrde na lokaciji srednjovj. kaštela i ant. kastruma. Začetnik je postupnoga napada iz dvaju pravaca, što ga je poslije usavršio Vauban. Za njegova boravka u Puli izbila je kužna epidemija koja mu je pokosila dva sina. Optužbe da je razorio rim. kazalište Zaro kako bi kamenim blokovima zidao mlet. utvrdu nisu točne, a spriječio je i rušenje amfiteatra. Najpoznatije mu je djelo traktat o utvrdama Les fortification (Lyon 1628), u Puli postoji »editio princeps« toga djela.

LIT.: A. Krizmanić, J. Marasović, D. Marasović, Kaštel Pula: prostorni razvitak mletačke utvrde, Pula 1988; M. Bertoša, Tutamen civitatis & provinciae, Istra, 1991, 1–2.

A. Krizmanić

 

ilustracija
Antoine DE VILLE

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

De Ville, Antoine. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/706>.