Maganza, Alessandro

traži dalje ...

Maganza, Alessandro, slikar (Vicenza, ?1556 – ?,1632). Najprije je učio u očevoj radionici, a zatim kod G. A. Fasola, iako je vjerojatnije da se tom slikaru, kao i Zelottiju, približio tek nakon boravka u Veneciji tijekom 1570-ih, gdje ga se najviše dojmilo Tintorettovo slikarstvo. Ostvario je mnogobrojna djela u Vicenzi, Padovi, Bergamu, Bresci i drugdje, a pretpostavlja se da je popularnost stekao i prihvaćanjem te širenjem posttridentskih strujanja. Stil mu je eklektičan i ujedinjuje neke elemente Tintorettova, Palmina i Veroneseova slikarstva. Nakon mnogih djela za vičentinske crkve naručitelji su mu vrlo često bili reformirani i novi crkv. redovi. U zrelijim godinama kvaliteta njegovih djela opada i zbog sve većega udjela radionice. Osim slike Tri Marije u Strossmayerovoj galeriji u Zagrebu, koja je nabavljena u XIX.st., u Istri se nalazi i pala Bogorodica od Sv. ružarija sa svecima iz crkve Blažene Djevice Marije »dei Servi« u Motovunu.

LIT.: N. Kudiš, Slika Alessandra Maganze u Strossmayerovoj galeriji, Radovi Instituta za povijest umjetnosti, 1995, 19; N. Kudiš Burić, Alcuni contributi Istriani all’ »Accademismo« veneziano fra Cinque e Seicento in Istria, Arte in Friuli, arte a Trieste, Trieste 1999, 18–19.

N. Kudiš-Burić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

Maganza, Alessandro. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 23.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/1615>.