BINA-Istra d. d.

traži dalje ...

BINA-Istra d. d., trg. društvo sa sjedištem u Puli, utemeljeno 1995. radi financiranja, izgradnje i upravljanja → Istarskim ipsilonom. Na temelju odluke hrv. Vlade 25.IX.1995. potpisan je ugovor o koncesiji između Vlade RH i BINA-Istre za financiranje, građenje, održavanje Jadranske autoceste te upravljanje njome na dionicama Dragonja–Pula i Kanfanar–Pazin–Matulji (I. i II. faza), u ukupnoj dužini od 145km i na rok od 28 god. od puštanja u promet I. faze. Ugovor je zasnovan na modelu privatno-javnoga partnerstva i prvi je takav ugovor o koncesiji sklopljen u Hrvatskoj. RH unijela je u koncesiju već izgrađene dionice od Matulja do Pazina, uključujući i tunel Učku, u ukupnoj dužini od 47km te dionicu Kanfanar–Medaki u dužini od 7km, što čini ukupno 54km, sve u profilu poluautoceste, a koncesijsko društvo BINA-Istra d. d. obvezalo se izgraditi preostalih 90km poluautoceste i prema rastu prom. potražnje (prosječni godišnji dnevni promet iznosi više od 10000 vozila) drugu pol. autoceste u ukupnoj dužini od 145km (uključujući u to i drugu cijev tunela Učka). Vlasnička je struktura temeljnoga kapitala, koji iznosi 21873045 eura (2003): Bouygues TP 51%, Hrvatske autoceste 44%, INA 3%, Istarska autocesta d. d. 2%.

BINA-Istra Upravljanje i održavanje d. o. o., trgovačko društvo osnovano 1997., kojemu je osnovna djelatnost održavanje Istarskoga ipsilona te upravljanje njime i naplata cestarine. U potpunom je vlasništvu BINA-Istre d. d. Sjedište mu je na tunelu Učka, Vranja b. b. Organizacijom, održavanjem te zaštitom ceste ukupne dužine 90km (uključujući tunel Učka) i objekata, bavi se 5 služba s ukupno 92 zaposlenika (2003). Posebne su zadaće nadzor i regulacija prometa kroz tunel Učka te upravljanje njime, što se obavlja 24 sata dnevno tijekom cijele godine; nadgledanje ventilacije, rasvjete i prom. signalizacije tunela, redovita provjera i održavanje različitih uređaja u tunelu; osiguravanje pratnje vozilima koja prevoze opasne terete; u slučaju prom. nesreća, osiguravanje prve pomoći, koordinacija s policijom i ponovna normalizacija prometa; hitna intervencija u slučaju požara.

A. Ladavac

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

BINA-Istra d. d.. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/292>.