hrvatica
traži dalje ...hrvatica, istar. autohtona crna sorta vinove loze i najvjerojatnije istarski endem. Odlikuje se snažnim trsom, debelom rozgvom i bujnom vegetacijom. Grozd je valjkast i piramidalan, težine 150−300 g, s velikim okruglim plavim bobicama, osrednje čvrstoće mesa i bezbojna soka neutralnog okusa i mirisa. List je trodijelan ili peterodijelan, srednje veličine i širine, s dugačkom peteljkom. Lice mu je golo i tamnozeleno, a naličje svjetlije. H. je osjetljiva na sunce, pa grozdovi moraju biti zaštićeni lišćem. Dozrijeva u drugoj pol. rujna i vrlo je rodna. Grožđe je osrednje ali specifične kakvoće, a vino koje daje boje je trešnje, lagano (oko 11 volumnih postotaka alkohola), nježno, fina okusa i mirisa. H. voli dublje i plodne propusne crvenice u sjeverozap. Istri, gdje je najraširenija i postiže najbolje rezultate. U Istri i sjev. Italiji naziva se još i croatizza, karbonera, corbina, cervina i dr. Dobro uspijeva na dugom i kratkom rezu srednje visokih uzgojnih oblika. Zbog ljupkosti vina koje daje, u Istri je u prošlosti bila značajna u mješavini crnih sorti, dok je posljednjih tridesetak godina zanemarivana. Premda ima interesa za sadnju, zbog nepostojanja sadnoga materijala znatnije se ne širi. Uvrštena je u preporučene kultivare u svim vinogorjima Istre i Hrvatskoga primorja, pa će u budućnosti njezin uzgoj vjerojatno postati rašireniji.
Đ. Peršurić, S. Radeka, D. Gluhić
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.
hrvatica. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 5.2.2025. <https://istra.lzmk.hr/clanak/1141>.