bolesti

traži dalje ...

bolesti, poremećaji normalnih funkcija u organizmu koji dovode do promjene životnoga ritma, otežavaju, a često i ugrožavaju život ili dovode do smrti. Mogu se dijeliti na više načina, npr. na akutne i kronične, → zloćudne i benigne, opće i lokalne, organske i funkcionalne, → nasljedne i stečene, zarazne i nezarazne bolesti. Česte bolesti odrasle populacije u Istri su hipertenzija i ateroskleroza, koje često dovodi do kardiovaskularne krize i cerebralnih inzulta. U porastu je karcinom dojke u žena iznad 45. godine života (oko 7% u toj populaciji), a nisu rijetke ni ostale zloćudne bolesti: karcinom bronha (pluća), karcinom debeloga crijeva te ginekološki karcinom maternice i jajnika. Preventivno otkrivanje takvih bolesti počelo se provoditi 1980-ih i sve je učinkovitije zahvaljujući suvremenim metodama i pomagalima (mamografija, ultrazvučna dijagnostika i dr.). Pogoršane ekološke prilike (onečišćenje zraka, ispuštanje štetnih produkata iz tvornica, različiti toksini, dioksini, pitka voda sumnjive kakvoće, loša prehrana) mogu negativno utjecati na ljudsko zdravlje. Klasične su epidemijske bolesti u Istri bile → kuga, → tuberkuloza, variola, → malarija; u novije doba postoje i razne crijevne infekcije ili intoksikacije, npr. salmoneloze (uzročnik Salmonella minor) i trihineloza, koje se pojavljuju osobito u lošijim higijenskim uvjetima. U Istri se u ljetnim mjesecima dolaskom turista iz različitih krajeva populacija podvostručuje, te je mogućnost trovanja hranom češća. Spolno prenosive bolesti, osobito klamidijske (uzročnik Chlamydia trachomatis) i trihomonadne (uzročnik Trichomonas vaginalis) infekcije, napadaju urogenitalni sustav i izazivaju teškoće, posebice u žena; unatoč dobroj reakciji na terapiju, česti su recidivi bolesti (reinfekcije). Ozbiljna je infekcija izazvana humanim papiloma virusom (HPV), koji se također prenosi spolnim putem, i koji je u žena (dugoročno) odgovoran za razvoj raka vrata maternice. Zbog smanjena nataliteta i učinkovite zdravstvene skrbi odraslih osoba u Istri postoji velik broj ljudi treće životne dobi, koji pobolijevaju od koštano-zglobnih tegoba, osteoporoze, dijabetesa, poneki i od Alzheimerove bolesti.

LIT.: M. D. Grmek, Život, bolesti i povijest. Teze razmišljanja, Zagreb 2000; Z. Maretić, Neke specifičnosti infektologije i graničnih područja na našem priobalnom pojasu, Bilten – Medicinska Akademija Zbora liječnika Hrvatske, 1979, 12; I. Rudelić, Istraživanja prapovijesnih kultura u Istri, Pula 2001.

I. Rudelić

 

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

bolesti. Istarska enciklopedija (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.3.2024. <https://istra.lzmk.hr/clanak/314>.